tisdag 10 februari 2015

Ordningsvakter och barn i utsatta situationer

Jag har som många andra sett filmen när en ordningsvakt ingriper mot ett litet barn med hela sin kroppstyngd. Om ordningsvakten gjort sig skyldig till ett brott utreds just i detta nu. Som barnombudsman får jag inte kommentera en pågående rättsutredning i ett enskilt fall, däremot är det mitt uppdrag att på en generell nivå bevaka och driva på så att myndigheter lever upp till de krav barnkonventionen ställer.

För några år sedan uppmärksammade jag frågan om ordningsvakters ingripande mot barn. Inte sällan möter ordningsvakter barn som befinner sig i en utsatt situation. Det kan handla om barn som är i hemlöshet på grund av svåra hemförhållanden med våld och försummelse, barn som upplever sig få bristande stöd i social barnavård eller av andra orsaker befinner sig i miljöer och situationer som kan vara svåra. Inte sällan är dessa barn extra sårbara i mötet med myndighetspersoner. Det innebär att myndighetspersoner måste kunna ingripa med stor skicklighet och metoder som tar hänsyn till att det handlar om barn. Enligt barnkonventionen får barn aldrig utsättas för våld, hot om våld eller övergrepp. Barnet har rätt till full respekt för sin värdighet och fysiska och personliga integritet. Vid alla åtgärder som rör barn ska barnets bästa komma i främsta rummet.  

Jag har i dag kontaktat rikspolischef Dan Eliasson för att följa upp den förändring av utbildningen av ordningsvakter som kom till 2012 efter att Barnombudsmannen i en skrivelse uppmärksammat polisen på möjliga brister. Tidigare ingick inget moment i utbildningen om barnkonventionen eller de särskilda krav som måste ställas när ordningsvakter ingriper mot barn. Det gör det numera. För att bli godkänd ska en ordningsvakt ”kunna redogöra för vad som särskilt ska beaktas vid ingripande mot barn”.

Min fråga till Dan Eliasson är om denna förändring i utbildningen har utvärderats och om han tycker att ytterligare åtgärder behövs i grund- samt fortbildningen av ordningsvakter.

10 kommentarer:

 1. "Jag har som många andra sett filmen när en ordningsvakt ingriper mot ett litet barn med hela sin kroppstyngd"

  Med det menar du filmen där vakten sitter på knä PÅ GOLVET, ovanför ett barn?
  Där det är helt omöjligt att avgöra hur mycket av vikten som vilar på barnet bara genom att se filmen?

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket BO, för Ditt arbete i denna frågan och för att Du inleder samtal om ensamkommande barn som försvinner i Sverige. Att en 9-årig pojke har behandlats som kriminell och inte som det barn han är borde uppröra alla människor. Hur kan vi i Sverige 2015 bemöta en ensam 9-åring som har hamnat i ett främmande land, där han inte har någon vuxen att lita på och inte förstår språket, som en förrymd brottsling?

  SvaraRadera
 3. Allt som skrivs är så fint och välformulerat,FN:s barnkonvention, lagar att efterfölja... Men allt är bara illusioner. Ingen följer lagar i Sverige, varken våra myndigheter, poliser eller högre instanser. Allt handlar bara om makt. Vi som fått leva som flyktingar i vårt eget land vet detta.Våra barn vet att de inte har några rättigheter. Allt skriveri får oss att känna oss än mer kränkta och bortvalda. Sveriges maktinstanser struntar i lagar, konventioner och mänskliga rättigheter. Vi vet detta efter alla år av förföljelser och maktövergrepp med hot och brott som de begår mot oss och det är det ingen som bryr sig om. Kvinnor och barn är inte prioriterade inom juridiken, advokater bryr sig inte heller.
  Allt är bara en illusion. Det finns inget ansvar inför oss, ingen bryr sig.

  SvaraRadera
 4. Det är så patetiskt att du inte låter mina inlägg vara kvar för alla att läsa.
  Illusionen om att få hjälp, vi som blivit bortvalda har ingen talan här heller, tycks det.
  Makt är det enda de anställda lutar sig mot. Inga lagar eller konventioner, regler mm följs. Jag har sett igenom detta och vet vad jag talar om. Men vi ska inte få göra vår röst hörd! Mänskliga rättigheter! Jo pyttsan!

  SvaraRadera
 5. Bloggen modereras under vardagar mellan kl.9.00-16.00. Detta innebär att ett inlägg inte publiceras i realtid./Webbredaktören

  SvaraRadera
 6. Ändrar Barnombudsmannen uppfattning efter att ha sett SVT granskning med hela händelseförloppet, eller uttalar barnombusmannen sig bara förhastat innan all fakta kommit fram.

  Skulle gärna vilja har ett svar på GW:s fråga, Vad konkret skulle vakterna gjort annorlunda?

  SvaraRadera
 7. Hej anonym! Som jag skrev i mitt blogginlägg går Barnombudsmannen inte in i det enskilda fallet och kan inte heller kommentera en pågående rättsutredning. Däremot är det vår roll att bevaka att myndigheter efterlever barnkonventionen. Och i det sammanhanget är vi kritiska mot att ordningsvakter får för lite utbildning om barn som far illa och barnkonventionen. En uppfattning som glädjande nog verkar delas av polismyndigheten.

  SvaraRadera
 8. Jag vill bara förtydliga det jag skrev om hur myndigheter bara använder makt och struntar i barnkonventionen. Vi kvinnor som fått fly för att få leva i lugn och ro har blivit tvungna till detta på grund av att vi förvägrats våra rättigheter vid kontakter med polis och andra myndigheter i Sverige. När vi förtrycks och förvägras rättssäkerhet måste vi agera på det enda sätt som vi kan och då blir vi rättshaverister. Är det inte märkligt att detta aldrig är intressant? Det är många lagar och regler som jag vet att jag och barnen haft rätt att få ta del av, och diskriminering är förbjudet. Men när man inte får någon hjälp alls utifrån sina lagliga rättigheter är man diskriminerad och har ingen som vill eller kan hjälpa en med upprättelse. Vi blev utsatta för många år av brott, hot och förföljelser mot mig och barnen av dessa anställda myndighetspersoner. Men du verkar inte bry dig om dessa barns förlorade år eller deras rättigheter? Jag tycker det är tragiskt att ni struntar i denna verklighet, och inte ens kommenterar det jag skriver här. Vilken signal ger det tror du? Svenskar i synnerhet är så fega att verkligen ställa upp och de som får lön för att följa lagar och konventioner mm struntar helt i det, utan problem, ni har verkligen lyckats med ert falska och korrupta system. Skäms! Bara fasader och inget ansvar. Bara fortsätt med denna illusion om rättigheter, efterföljandet fungerar ju ändå inte då de bara är maktgalna människor som inte får eller kan stå för de fel de orsakar med ofantligt lidande för dessa barn och deras mödrar. Ni har verkligen lyckats med att visa alla oss att vi inte har några som helst rättigheter i verkligheten. Jag skäms över att ha varit så naiv och godtrogen när alla dessa personer betett sig som svin mot oss och visat hur låg deras kunskap och medvetenhet är. Jag skäms över er alla som bara tillåter allt att fortgå år efter år och barn som är det viktigaste vi har,dem offrar ni utan att blinka. Inte gå in i enskilda ärenden, så bra ni har ordnat det! Ni är så ynkliga och fega!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi publicerar enbart inlägg som kommenterar det aktuella ämnet. Om du vill ha svar i en annan fråga än det blogginlägget gäller är du välkommen att skicka din fråga till info@barnombudsmannen.se /Webbredaktören

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera