tisdag 27 mars 2012

Skuggor och Ljus i Vallentuna

Just nu visar Upplandsmuséet utställningen Skuggor och Ljus
om händelser i Uppsala under en mörk period i mänsklighetens historia.
Besökarna får höra om det rasbiologiska institutet och det famösa Bollhusmötet 1939 där en majoritet studenter motsatte sig "judeimporten", dvs att tio judiska läkare skulle få en fristad i Sverige.

Men muséet visar också en annan sida: den ljusa. I början av krigsåret 1939 kom 500 judiska ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Det var svårt att hitta hem som ville ta emot barnen, allra svårast för pojkarna. Det fick professor Hugo Valentin att ta initiativ till det judiska pojkhemmet i Uppsala. Han och andra Uppsala-bor engagerade sig för ett gott mottagande av de asylsökande pojkarna.

I dag flyr ensamkommande barn och ungdomar från konflikthärdar som den i Afghanistan. Sverige har förbundit sig att ge asylsökande en rättssäker asylprövning och ett gott mottagande. Trots det väntar över 300 barn och ungdomar på en kommunplats.

I Dagens Nyheter i dag läser jag att det finns kommuninvånare i Vallentuna som frågar om barn kan skickas tillbaka om de visar sig ha en psykiatrisk diagnos. Någon annan undrar om barnen har hälsoundersökts innan de ska placeras i villaområdet. En tredje funderar över värdet på husen. Dessa kommentarer fälls alltså efter att boendet vid två tillfällen har vandaliserats sönder och samman.

Historien lär oss att det inte är människor annorlunda än oss själva som i vardagen, i det banala, genom sina handlingar, eller icke-handlingar, gör ondskan möjlig. Men historien lär oss också att vi människor alltid har ett val.

Det var säkert viktigt med gårdagens informationsmöte i Vallentuna. Ett besök på Upplandsmuséet rekommenderas också.

4 kommentarer:

 1. Fredrik det är så fruktansvärt...jag blev så arg när jag såg inslaget på tv..ibland undrar jag vad det är för människor man har omkring sig. jag är så glad över att du är barnens vän...även om jag inte längre är något barn.
  anne skåner
  http://anneskaner.wordpress.com/

  SvaraRadera
 2. Mötet förde inte med sig särskilt mycket, varken positivt eller negativt. Tidningen skrev om det här om det finns intresse för att veta mer om det:

  http://vallentunafria.se/2012/03/26/varken-rasism-eller-politik-bakom-asikter-om-asylboende-i-ballsta/

  SvaraRadera
 3. Hej, har en ganska viktig fråga här. Vart vänder man sig när barnet blir psykiskt misshandlad av ena föräldern, det ÄR polisanmäl och polisen konstaterade att detta inte var någon tvekan på att det var psykisk misshandel men menar på att det är socialen som har hand om sådana fall, untredning på socialen pågår, i princip slut men inget gör dom heller... vittnen finns,flertalet av dem, barnen talar men INGEN gör något ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till dig som skrev bloggkommentaren den 28 april:

   Vi får be dig skicka din fråga till info@barnombudsmannen.se så ska vi se till att du får ett svar på din fråga.

   Radera