onsdag 1 juli 2009

30 år med förbud mot aga av barn

I dag är det på dagen 30 år sedan ett uttryckligt förbud mot att aga barn infördes i föräldrabalken: "Barn har rätt till omvårdnad, trygghet och god fostran. Barn ska behandlas med aktning för sin person och egenart och får inte utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling".

Eler som en riksdagsledsmot sa i debatten inför beslutet:
"I en fri demokrati som vår använder vi ord som argument, inte slag. Vi talar till människor och slår dom inte. Om vi inte kan övertyga våra barn med ord kan vi aldrig övertyga dem med våld".

Det är ett jubileum att känna stolthet över. På 1970-talet fick knappt hälften av barnen i Sverige stryk av sina föräldrar. I dag är det ungefär var tionde barn. Det är en revolutionerande förändring. Fler och fler länder följer nu i Sveriges spår och inför ett förbud mot att aga barn.

Samtidigt kan vi inte vara nöjda förrän alla föräldrar har insikt, kraft och kunskap att undvika att kränka sina barn. Fortfarande upplever många tusentals barn våld i familjen, direkt eller indirekt. Därför är det bästa sättet att fira 30 år med lagen mot aga att påminna om varför lagen finns och att den är aktuell nu också.

Föräldrar i utsatta situationer måste få stöd och metoder att klara sitt föräldraansvar. Barn måste få kunskap om sina rättigheter. Och vi måste påminna om att lagen förbjuder fysisk aga, men också annan kränkande behandling som att skambelägga barnet eller att isolera barnet på barnets rum, metoder som ibland förfäktas i "nannyprogram".

3 kommentarer:

 1. "I en fri demokrati som vår använder vi ord som argument, inte slag. Vi talar till människor och slår dom inte. Om vi inte kan övertyga våra barn med ord kan vi aldrig övertyga dem med våld"
  Sluta med allt bullshit. Krig finns fortfarande i denna värld, då verkar det som att vuxna fortfarande inte har lärt sig demokrati och dess "användning av ord som argument och, inte slag". Så länge krig finns, så är demokrati fortfarande bara ett annat ord för kapitalistisk byråkrati som ni undermedvetet lär barn att lyda. 30 år med förbud mot att aga barn i Sverige men världens befolkning dör forfarande. Hycklare är vad ni är, och ni borde skämmas.

  SvaraRadera
 2. Rättigheterna i barnkonventionen gäller alla barn. Det är bra att våld inte tolereras mot barn i Sverige och i flera andra länder. Men visst finns det mycket kvar att göra här och i övriga världen. Min erfarenhet från arbete för barns rättigheter inte bara i Sverige utan också i Afrika och Asien är att det går att förändra.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det är synd att det måste till lagar för att kanske folk ska förstå att det INTE är rätt att slå barn eller på annat sätt kränka barn. jag tycker väl att det måste väl höra till sunt förnuft. Tycker bara då det är synd att inte lagen funnits hela tiden.

  SvaraRadera