torsdag 20 januari 2011

Fler barn berörs av vräkning

Under 2010 blev 632 barn i Sverige berörda av vräkning. Det är exakt 632 barn för många.

Regeringen har antagit en nollvision om att inga barn ska vräkas. Mot den bakgrunden är det dystert att antalet barn som är berörda av vräkning ökar jämfört med 2009. Det innebär också att den tidigare nedåtgående trenden nu har brutits.

Jag är mycket bekymrad över att fler barn berörs av vräkningar. Även om många av ansökningarna om vräkning till sist inte verkställs innebär processen onödigt lidande och oro för de barn och familjer som det berör. Det är traumatiskt för barn att mista sitt hem, det är en viktig del av tryggheten när man är barn - hela barnets liv påverkas. Många barn känner skam och skuldkänslor och relationer till kompisar och möjligheten att lyckas med skolarbetet påverkas negativt.

Samarbetet mellan socialtjänst, hyresvärdar och kronofogde måste förbättras. Det är oerhört angeläget att socialtjänsten i Sveriges alla kommuner har en handlingsplan för hur de ska agera när ett barn riskerar att vräkas. Att förebygga avhysningar av barn är inte bara en akut åtgärd för stunden, det är också en viktig insats för att barnet ska få en tryggare uppväxt.

3 kommentarer:

  1. nu åkte jag och mina 2 barn ut på gatan. Inte för vi inte betalt hyran, utan att en granne klagat hela tiden, ingen annan. Min dotter möttes av en syn hon aldrig kommer över, alla hennes saker låg på gården, hon är 13 år....för helvete, vad e detta för värld. Nu bor vi i en etta med pentry utan dusch eller tvättstuga.

    SvaraRadera
  2. Alla pratar om barn men SOC kastar ut dom det e sanningen ?vakna Sverige ..

    SvaraRadera
  3. Du som anonymt skickade en kommentar till barnombudsmannens blogg den 2011-11-19 och har två barn som riskerar att vräkas inom kort skicka din fråga till info@barnombudsmannen.se så ska vi se till att du får ett svar.

    SvaraRadera